Τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και επισήμανε ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι να καταστρέψει την Αλ Κάιντα.

"Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου τα επεισόδια βίας αυξάνονται εδώ και δύο χρόνια, είναι ολοένα και πιο επικίνδυνη", τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, εκτιμώντας ότι η Αλ Κάιντα και οι σύμμαχοί της είναι "ένας καρκίνος" που απειλεί να καταστρέψει το Πακιστάν.

Πρόσθεσε ακόμα ότι "αλλεπάλληλες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών προειδοποιούν ότι η Αλ Κάιντα σχεδιάζει επιθέσεις κατά των ΗΠΑ από το καταφύγιό της στο Πακιστάν».

Μεταξύ άλλων, ο αμερικανός πρόεδρος εξήγγειλε αύξησης της βοήθειας προς το Πακιστάν ύψους 1,5 δισ. δολαρίων ετησίως για μία πενταετία, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν πρόκειται για "λευκή επιταγή".

Επιπλέον πρότεινε τη δημιουργία μίας νέας ομάδας επαφής για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν με τη συμμετοχή Νατοϊκών εταίρων, αλλά και χωρών όπως το Ιράν, η Ινδία, η Ρωσία και η Κίνα.

Το Πακιστάν εκτίμησε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει μία πολύ θετική προσέγγιση στην όλη κατάσταση και υποσχέθηκε να συνεργαστεί. Θετικά υποδέχθηκε το νέο σχέδιο και το Αφγανιστάν και ιδιαίτερα την παραδοχή ότι η απειλή της Αλ Κάιντα προέρχεται κυρίως από το Πακιστάν.