Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Κίνα: Ανακάλυψη χαμένου ραδιενεργού υλικού

Μια ποσότητα Κασίου 137 που είχε χαθεί από εργοστάσιο στην επαρχία του Σαάνξι ανακοίνωσαν πως επανέκτησαν οι κινεζικές αρχές.

Η ποσότητα, που ήταν κλεισμένη σε θήκη μολύβδου, είχε χαθεί νωρίτερα στην εβδομάδα κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης ενός παλιού εργοστασίου. Επρόκειτο για τμήμα οργάνου μετρήσεων και χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Το Κάσιο 137 είναι ένα ραδιοϊσότοπο που σχηματίζεται μέσω πυρηνικής σχάσης. Η ελάχιστη έκθεση μπορεί να προκαλέσει στειρότητα, καρκίνο και ενδεχομένως θάνατο.

Μετά την κατεδάφιση, οκτώ φορτία με χρησιμοποιημένο μεταλλικό υλικό μεταφέρθηκαν σε ειδικές εγκαταστάσεις για λιώσιμο, όπου και ανακαλύφθηκε η ποσότητα του Κασίου. Ήδη βρίσκεται εν εξελίξει επιχείρηση καθαρισμού.

Η Κίνα έχει άσχημη φήμη όσον αφορά τα μέτρα βιομηχανικής ασφαλείας, καθώς κατά μέσο όρο σημειώνονται 30 περιστατικά απώλειας ραδιενεργού υλικού βιομηχανικής χρήσης το χρόνο.

Τον Ιούλιο οι αρχές είχαν συλλάβει στην ίδια επαρχία έναν αγρότη ο οποίος είχε κλέψει παρόμοια θήκη για προσπάθησε να την πουλήσει ως παλιοσίδερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου