Σε έγγραφο που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο του ρωσικού εθνικού συμβουλίου ασφαλείας προβλέπεται ότι έως το 2020 η Αρκτική θα έχει καταστεί η βασική πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για τη Μόσχα.
Η ρωσική στρατηγική για την Αρκτική φέρεται να έχει εγκριθεί από το Σεπτέμβριο, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είχε κοινοποιηθεί, αναφέρει το BBC.
Οι επιδιώξεις του Κρεμλίνου είναι πιθανόν ότι θα προκαλέσουν ανησυχία στις υπόλοιπες χώρες με διεκδικήσεις στην Αρκτική.
Οι πέντε παράκτιες χώρες της Αρκτικής, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γροιλανδία (υπερπόντια κτήση της Δανίας) , η Νορβηγία και η Ρωσία, έχουν δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης σε μια ζώνη που εκτείνεται 200 μίλια βόρεια των συνόρων τους.
Η Μόσχα αξιώνει δικαιοδοσία στο μεγαλύτερο μέρος της Αρκτικής και τον Αύγουστο το 2007 ρωσικό υποβρύχιο καταδύθηκε στο Βόρειο Πόλο και τοποθέτησε συμβολικά μία ρωσική σημαία στον πυθμένα.
Η Ρωσία αναφέρει ότι για την προάσπιση των συμφερόντων της ένας από τους κεντρικούς στόχους που θέτει είναι η συγκρότηση στρατιωτικών δυνάμεων «ικανών να εγγυηθούν τη στρατιωτική ασφάλεια» στην περιοχή.
Ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα αναφέρει ότι με την κλιματική αλλαγή να καθιστά πιο εφικτή τη γεώτρηση σε περιοχές που δεν ήταν πριν προσβάσιμες, η Αρκτική έχει προσλάβει μεγάλη στρατηγική σημασία για τη Ρωσία.
Ήδη από το 2007 οι ρωσικές φιλοδοξίες στην Αρκτική έχουν οδηγήσει σε θέσεις άμυνας τις υπόλοιπες χώρες με διεκδικήσεις στη βόρεια πολιτική ζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου