Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Polaroid: Όταν ένας θρύλος χρεοκοπεί και ξεπουλιέται…

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Polaroid κ. Mery Jeffries

Ποιος θα το έλεγε πως η εταιρία που εφηύρε την αυτόματη φωτογραφία, η θρυλική – έστω το πάλαι ποτέ – Polaroid θα πωλείτο προς μόλις 59 εκατομμύρια δολάρια;

Κι όμως το πλήρωμα του χρόνου για την ήδη χρεοκοπημένη εταιρία ήρθε και κανέναν δεν ξένισε ούτε η είδηση της εξαγοράς της από μια επενδυτική εταιρία, ούτε το τελικό ποσό που «έπιασε» η ιστορία δεκαετιών, το αρχείο και φυσικά οι πατέντες της Polaroid! Γιατί ναι, υπάρχουν ακόμα και τέτοια στοιχεία στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας που γνώρισε παλαιότερα δόξες!

Νέος ιδιοκτήτης της Polaroid είναι η επενδυτική εταιρία Ρatriarch Partners που κέρδισε τον … πλειστηριασμό για τα στοιχεία ενεργητικού της ιστορικής φίρμας με μια προσφορά της τάξης των 59,1 εκατομμυρίων δολαρίων. Έναν πλειστηριασμό στον οποίο μετείχαν συνολικά 4 ενδιαφερόμενοι αγοραστές, κανένας όμως από τον κλάδο των εταιριών παραγωγής φωτογραφικού υλικού! Σημεία των καιρών …

Έναντι αυτών των 59 εκατομμυρίων η Patriarch Partners αποκτά το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Polaroid, δηλαδή το brand name της εταιρίας, τα στοιχεία πνευματικής ιδιοκτησίας (οι πατέντες που λέγαμε) και όλη τη φωτογραφική συλλογή της εταιρίας, η αξία της οποίας είναι ούτως ή άλλως ανυπολόγιστη.

Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι ήταν ομοίως επενδυτικές εταιρίες και συγκεκριμένα οι οίκοι PHC Acquisitions, Hilco Consumer Capital Corp και Ritchie Capital.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την αίσια έκβαση του πλειστηριασμού ο Διευθύνων Σύμβουλος της Patriarch Partners Lynn Tilton έκανε λόγο για μια νέα προσπάθεια να «αποκατασταθεί το εμπορικό όνομα και το κύρος της Polaroid, της πρωτοπόρου στον τομέα της εξέλιξης της φωτογραφικής τέχνης εταιρίας».

Μίλησε για μια προσπάθεια αποκατάστασης και των μεριδίων αγοράς της εταιρίας, πρώτα στις ΗΠΑ και μετά στις διεθνείς αγορές. Άφησε δε να εννοηθεί πως η επενδυτική της οποίας ηγείται έχει στόχο τη επαναδραστηριοποίηση της Polaroid με νέα μοντέλα, νέες πατέντες και νέα προϊόντα. Άποψη την οποία φάνηκε να συμμερίζεται και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Polaroid Mary Jeffries.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου