Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Νέα μέθοδος αποκατάστασης οστών με βλαστοκύτταρα

Άλλη μια μέθοδος αποκατάστασης βλαβών σε οστά και αρθρώσεις, οπουδήποτε στο σώμα, μπορεί να είναι στο μέλλον στη διάθεση των γιατρών, οι οποίοι θα μπορούν με μια ένεση στο χέρι, να εισάγουν στον οργανισμό βλαστοκύτταρα, τα οποία θα καθοδηγούνται στη σωστή θέση από μαγνήτες.

Η καινοτομική τεχνική αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα του βρετανικού πανεπιστημίου του Keele και αναμένεται ότι οι πρώτες εφαρμογές της σε ανθρώπους θα γίνουν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Από τη στιγμή που τα βλαστοκύτταρα εισάγονται στο σώμα, μπορούν στη συνέχεια να καθοδηγηθούν μέσω των μαγνητών ακριβώς στο σημείο της βλάβης, προκειμένου να αρχίσουν την αναγεννητική τους δράση και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων χόνδρων και οστών, όπως έδειξαν τα πειράματα σε ποντίκια.

Η νέα τεχνική μπορεί να θεραπεύσει ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα μετά από ατύχημα ή πάσχοντες από αρθρίτιδα, χωρίς να χρειάζεται επώδυνη χειρουργική επέμβαση ή ισχυρά φάρμακα.

Τα βλαστοκύτταρα που μπορούν να προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή, από το νωτιαίο μυελό του, υφίστανται επεξεργασία στο εργαστήριο, ώστε να αποκτήσουν μια επικάλυψη από μικροσκοπικά μαγνητικά σωματίδια, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις δυνάμεις των μαγνητικών πεδίων και άρα να είναι ελέγξιμα από τους γιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου