Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Η σκόνη της Σαχάρας πάνω από την Ελλάδα

Το κίτρινο «πέπλο» της σκόνης από τη Σαχάρα ήρθε και φέτος να σκεπάσει την Αθήνα και την νοτια Ελλάδα. Η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει μέχρι και τους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ λασποβροχές θα έχουμε μέχρι την Τρίτη. Την προσοχή σε ευπαθείς ομάδες και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα εφιστούν οι γιατροί.

Ζέστη και σκόνη θα είναι το σκηνικό του καιρού για τα επόμενα 24ωρα, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε τιμές άνοιξης, μέχρι και 20 βαθμούς Κελσίου αλλά και μέχρι και 22 στην Θεσσαλία. Ο καιρός θα καθαρίσει – με τη συνδρομή ΒΔ ανέμων – από την Τετάρτη, όταν αναμένεται να πέσει και η θερμοκρασία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, το κίτρινο νέφος που έχει σκεπάσει την πρωτεύουσα δεν είναι αθώο, καθώς είναι επιβαρυμένο με περιβαλλοντικά βλαβερές ουσίες αλλά και βαρέα μέταλλα. Οι γιατροί εφιστούν την προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, όπως παιδιά και ηλικιωμένοι, αλλά και σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα.

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη επίδρασή του στον ανθρώπινο οργανισμό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, ωστόσο αναφέρει: «Σε τίποτε δεν μας βλάπτει. Είναι φαινόμενο φυσικό, δοκιμασμένο και ακίνδυνο. Μόνο για τους ανθρώπους, που πάσχουν από χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες ή άσθμα θα υπήρχε, ενδεχομένως, κάποιος κίνδυνος, αλλά κι αυτός μόνο στην περίπτωση που κουραστούν».

«Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο, που παρουσιάζεται υπό ιδανικές καιρικές συνθήκες. Όταν ο καιρός είναι βροχερός, βιώνουμε το φαινόμενο ως λασποβροχή. Τις τελευταίες μέρες, η άνοδος της θερμοκρασίας σε ασυνήθιστα για την εποχή επίπεδα, οι διαρκείς νοτιάδες και η υγρασία, έχουν ως αποτέλεσμα, τα σωματίδια της σκόνης που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική να μένουν εγκλωβισμένα στην υγρή ατμόσφαιρα, βαραίνοντάς την και δίνοντας στον ουρανό αυτή τη γαλακτώδη όψη, η οποία μας προκαλεί την εντύπωση ότι περιμένουμε βροχή», εξηγεί στο ΑΠΕ, η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασιλική Κοτρώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου