Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Μικρά παιδιά ζούσαν σε υπονόμους σιδηροδρομικού σταθμού στη Ρώμη

Είκοσι τέσσερα παιδιά βρέθηκαν στη διάρκεια μιας μεγάλης επιχείρησης για την απομάκρυνση των αστέγων από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της ιταλικής πρωτεύουσας.
Είκοσι τέσσερα παιδιά αφγανικής καταγωγής, ηλικίας από 10 έως 15 ετών, που ζούσαν μόνα τους στους υπονόμους ενός από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ρώμης, εντόπισαν οι ιταλικές αρχές.
Τα παιδιά κοιμόντουσαν σε χαρτόκουτα στους υπονόμους και στα υπόγεια του σταθμού Όστιενσε, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου της Ρώμης ανέλαβαν τη φροντίδα όλων των παιδιών. Η υγεία ορισμένων από αυτά είναι σε κακή κατάσταση. Κανένα από τα παιδιά δεν μιλά ιταλικά ή αγγλικά και οι αρχές δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει ούτε την ακριβή ηλικία τους ούτε την οικογενειακή κατάστασή τους, ούτε και την πόλη ή την περιοχή από την οποία προέρχονται.
Το πιθανότερο είναι τα παιδιά να διέσχισαν το Ιράν, την Τουρκία και την ανατολική Ευρώπη μέσα σε φορτηγά και κατόπιν να διέσχισαν την Αδριατική είτε με φουσκωτό σκάφος είτε με φεριμπότ, κρυμμένα σε κάποια νταλίκα. Κατάφεραν έτσι να φτάσουν μέχρι τη Ρώμη, πόλη που μάλλον δεν ήταν παρά ένας ακόμη σταθμός στο ταξίδι τους αφού τελικός προορισμός φαίνεται πως ήταν η Βρετανία ή κάποια άλλη χώρα της βόρειας Ευρώπης, όπου θα συναντούσαν τους γονείς τους ή άλλους Αφγανούς, καταγόμενους από τις ίδιες με αυτά περιοχές.
«Δεν περιμέναμε να βρούμε τόσα παιδιά. Η κατάσταση αυτή είναι σοκαριστική και λυπηρή», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Κάρλο Κασίνι, που οργάνωσε την επιχείρηση «Καθαροί σταθμοί».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ρεπούμπλικα, εκτός από τα 24 παιδιά εντοπίστηκαν και 98 ενήλικες, μεταξύ των οποίων πολλοί Αφγανοί, που ζούσαν κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Τη φροντίδα τους ανέλαβαν οι κοινωνικές υπηρεσίες και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου