Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ένοχος αμερικανός αρχιλοχίας για την εκτέλεση ιρακινών

Ένας αρχιλοχίας που δικάζεται από αμερικανικό στρατοδικείο στη Γερμανία κρίθηκε, την Δευτέρα, ένοχος για την εκτέλεση τεσσάρων κρατουμένων στη Βαγδάτη το 2007.

Ο αμερικανός αξιωματικός που κατηγορείται για φόνους εκ προμελέτης, ομολόγησε την ενοχή του για έναν από τους φόνους αυτούς κατά τη έναρξη της δίκης του ενώπιον του στρατοδικείου του Βίλσεκ της δυτικής Γερμανίας.

"Σκέφτηκα ότι αυτό ήταν προς το συμφέρον των ανδρών μου", δήλωσε ο 27χρονος Τζόζεφ Π. Μάγιο.

Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ακόμα ότι οι τέσσερις κρατούμενοι, με δεμένα τα μάτια και με χειροπέδες, θανατώθηκαν με μία σφαίρα στο κεφάλι και στη συνέχεια πετάχτηκαν σε ένα κανάλι της ιρακινής πρωτεύουσας.

Πιστεύεται ότι ο φόνος τους ήταν μια πράξη αντιποίνων για τον θάνατο δύο Αμερικανών σε επίθεση ενόπλων εναντίον περιπόλου. Συνολικά έχουν κατηγορηθεί επτά αμερικανοί στρατιωτικοί για τον φόνο των τεσσάρων κρατουμένων.

Ήδη, έχει δικαστεί και καταδικαστεί σε ισόβια ο λοχίας Μάικλ Π. Λίχι, γιατρός, ενώ άλλοι δύο στρατιώτες καταδικάστηκαν το περασμένο φθινόπωρο σε ποινές φυλάκισης 7-8 μηνών για την έμμεση συμμετοχή τους στις δολοφονίες αυτές.

Η δίκη των υπολοίπων κατηγορουμένων εκκρεμεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου