Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Απόπειρα δολοφονίας επικριτή του Καντίροφ

Δολοφονική απόπειρα κατά του Σουλίμ Γιαμαντάγιεφ, σφοδρού επικριτή του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα τσετσένου ηγέτη, Ραμζάν Καντίροφ, σημειώθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών εφημερίδων της Δευτέρας.

Ο πρώην ηγέτης των ανταρτών, Γιαμαντάγιεφ, διεκδικούσε από τον Καντίροφ τον έλεγχο των τσετσενικών δυνάμεων ασφαλείας μέχρι τον περασμένο χρόνο όταν αποπέμφθηκε από τη διοίκηση ενός τάγματος επίλεκτων δυνάμεων και κατέφυγε στο εξωτερικό.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο αδελφός του Σουλίμ, Ρουσλάν, δολοφονήθηκε από άγνωστο ένοπλο στο κέντρο της Μόσχας.

Ο Καντίροφ διέψευσε τις κατηγορίες ότι βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία και υποστήριξε ότι οι δολοφόνοι ήθελαν να δυσφημίσουν και να αποσταθεροποιήσουν την Τσετσενία.

Η εφημερίδα Moskovsky Komsomolets έγραψε ότι άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν το Σάββατο εναντίον του Σουλίμ Γιαμαντάγιεφ στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του σπιτιού του, στο Ντουμπάι.

"Ο Σουλίμ βρίσκεται σε κακή κατάσταση, αναίσθητος και κανένας δεν επιτρέπεται να τον δει. Αλλά νομίζω ότι θα επιζήσει. Ελπίζω...", δήλωσε χθες στην εφημερίδα ο μικρότερος αδελφός του, Ισα.

Ο Γιαμαντάγιεφ πολέμησε εναντίον της Ρωσίας κατά τον πρώτο πόλεμο στην Τσετσενία (1994-1996) όταν η Μόσχα ηττήθηκε και αναγκάστηκε να υποχωρήσει από αυτή την νότια επαρχία.

Ομως, όπως και ο Καντίροφ, προσχώρησε στη ρωσική πλευρά μετά την απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το 1999, να στείλει στρατεύματα για την ανάκτηση της μουσουλμανικής κυρίως Τσετσενίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου