Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Περισσότερα εγκεφαλικά το χειμώνα

Τα εγκεφαλικά που καταλήγουν σε θάνατο είναι συχνότερα το χειμώνα παρά το καλοκαίρι, σύμφωνα με ειδικούς.

Μία μοιραία μορφή εγκεφαλικού είναι πιθανότερο να πλήξει κάποιον το χειμώνα παρά το καλοκαίρι, ανακοίνωσε σήμερα ομάδα επιστημόνων από το Χονγκ Κονγκ.Νευρολόγοι εντόπισαν πολύ περισσότερα περιστατικά εγκεφαλικών που προκλήθηκαν από ανευρυσματική υπαραχνοειδή αιμορραγία -δηλαδή ρήξη ανευρύσματος, κατά την οποία γεμίζει με αίμα ο χώρος που περιβάλλει τον εγκέφαλο- το χειμώνα όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες και η ατμοσφαιρική πίεση υψηλότερη.

Η ομάδα από το νοσοκομείο «Πρίγκιπας της Ουαλίας», στο Χονγκ Κονγκ, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε δείγμα 135 ασθενών και σε μια περίοδο τεσσάρων ετών και διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα των περιστατικών σημειώθηκε στη διάρκεια του χειμώνα και κυρίως τον Ιανουάριο.

Οι ασθενείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε συμπτώματα όπως οι ξαφνικοί και ισχυροί πονοκέφαλοι κατά το χειμώνα, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο ενός μοιραίου εγκεφαλικού, προτείνουν οι γιατροί.Ο νευροχειρουργός Τζορτζ Γουόνγκ, μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RTHK, δήλωσε ότι το εγκεφαλικό οδηγεί στο θάνατο έναν στους δύο και πλήττει περισσότερο τους καπνιστές ή εκείνους που έχουν υπέρταση και δεν τη ρυθμίζουν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία συνεχίζεται με στόχο να εντοπίσει ποιές είναι οι εγκεφαλικές διαδικασίες εκείνες, οι οποίες μεταβάλλονται ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής πίεσης, δημοσιεύονται σήμερα Παρασκευή στην Ιατρική Επιθεώρηση του Χονγκ Κονγκ. ανευρυσματική υπαραχνοειδής αιμορραγία είναι μία από τις σπανιότερες μορφές εγκεφαλικού και συνήθως συμβαίνει τυχαία και όχι ως αποτέλεσμα τραυματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου