Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Το φαινόμενο Γιάλομ στην Ελλάδα

Τρεις χιλιάδες αναγνώστες και θαυμαστές συγκέντρωσε χτες στο Μέγαρο ο αμερικανός ψυχοθεραπευτής, Ίρβιν Γιάλομ.Μάλιστα αρκετές εκατοντάδες που δεν μπόρεσαν να βρουν θέση μέσα στην αίθουσα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.Ο μεταφραστής των βιβλίων του, Γιάννης Ζέρβας, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής παρουσιάζοντας τον αμερικανό ψυχοθεραπευτή και κατεξοχήν εκπρόσωπο της αμερικανικής υπαρξιακής σχολής, είπε ότι με το έργο του ο Ίρβιν Γιάλομ κατάφερε να εκλαϊκεύσει την ακαδημαϊκή του γνώση και πως το θεωρητικό και λογοτεχνικό του έργο είναι μείζον, γραμμένο σε μια γλώσσα απλή και κατανοητή αλλά καθόλου απλοϊκή.

«Έχεις την αίσθηση» είπε ο Γ. Ζέρβας πριν πάρει το λόγο ο Ι.Γιάλομ, «ότι τα βιβλία του δεν διδάσκουν γενικά αλλά ειδικά εσένα που τα διαβάζεις εκείνη την ώρα. Η στάση του ψυχοθεραπευτή Γιάλομ είναι ψυχοδυναμική και όχι ψυχαναλυτική. Η σχέση του με τον θεραπευόμενο είναι κάποιες στιγμές σε ισότιμη βάση, στο μέτρο βέβαια που δεν θίγει την θεραπεία. Είναι, όπως λέει ο ίδιος, ένας συνταξιδιώτης της ζωής».

Ο Ίρβιν Γιάλομ, ξεκίνησε την διάλεξή του, με τίτλο «Με το βλέμμα στον ήλιο : ξεπερνώντας τον τρόμο του θανάτου» εμπνευσμένος από μια ρήση του 17ου αιώνα που λέει ότι «τον ήλιο και τον θάνατο δεν μπορείς να τον κοιτάξεις κατάματα». 'Έχει γραφεί ότι η επιτυχία του Ίρβιν Γιάλομ στο κοινό, ίσως υποδηλώνει την ανάγκη των ανθρώπων για κάποιους οδηγούς αντιμετώπισης των συγκρούσεων καθώς και την ρευστότητα των σύγχρονων κοινωνικών δεσμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου