Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Η Νεφερτίτη δεν ήταν και τόσο… ωραία

Αμφιβολίες πάνω στην ομορφιά της βασίλισσας Νεφερτίτης ρίχνει νέα επιστημονική έρευνα, που ανακάλυψε ότι πίσω από το διάσημο μπούστο της βασίλισσας υπάρχει πέτρινο ακριβές ομοίωμα του προσώπου της.Ομάδα επιστημόνων, υπό τον δρα Αλεξάντρ Χούπερτς του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, ανακάλυψε την ύπαρξη του πέτρινου γλυπτού, πίσω από το περίτεχνο γύψινο πρόσωπο της Νεφερτίτης, ενώ το πέτρινο γλυπτό έχει σημαντικές διαφορές από το εξωτερικό γύψινο ομοίωμα της βασίλισσας.

Το πέτρινο εσωτερικό γλυπτό ανακαλύφθηκε χάρη σε αξονική τομογραφία, στην οποία υπέβαλαν το μπούστο της Νεφερτίτης οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Συγκρινόμενο με το εξωτερικό γύψινο πρόσωπο, το κρυμμένο πέτρινο γλυπτό από ασβεστόλιθο έχει πιο πεταχτά μάτια, πιο βαθιές ρυτίδες στις γωνίες του στόματος και λιγότερο έντονα μήλα. Την ίδια στιγμή, η επιστημονική ομάδα διαπίστωνε ότι η πραγματική μύτη της Νεφερτίτη δεν είχε την τέλεια κλασική κατατομή, αλλά διέθετε εμφανή καμπούρα.

«Εξασφαλίσαμε πολλές πληροφορίες για τον τρόπο κατασκευής του μπούστου, πριν από 3.300 χρόνια», λέει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Αλεξάντρ Χούπερτς. Ο δρ Χούπερτς, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Σαριτέ» του Βερολίνου, αναφέρει ότι η πρόοδος στην τεχνολογία της..............

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100043_01/04/2009_309563

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου