Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Η πρώτη ταυτόχρονη μεταμόσχευση προσώπου και χεριών

Ένας 30χρονος Γάλλος που είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που αποκτά ταυτόχρονα νέα χέρια και νέο πρόσωπο.Η πρωτοποριακή, πολλαπλή μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το νοσοκομείο Ανρί Μοντόρ του Κρετέιγ, κοντά στο Παρίσι. Η επέμβαση διήρκεσε 30 ώρες και απαίτησε την παρουσία 40 ατόμων, προστίθεται στην ανακοίνωση.Ο ασθενής, που ζούσε παραμορφωμένος έπειτα από ατύχημα το 2004, απέκτησε νέα χέρια, συμπεριλαμβανομένων των καρπών, και νέο πρόσωπο από τα βλέφαρα και πάνω, αναφέρει ο γαλλικός Τύπος.

Η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε το 2005 στη Γαλλία στην 38χρονη τότε Ιζαμπέλ Ντινουάρ. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα πέντε τέτοιες επεμβάσεις, από τις οποίες οι δύο στη Γαλλία.Πιο συχνές είναι πλέον οι μεταμοσχεύσεις χεριών -αρκετές δεκάδες έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία την τελευταία δεκαετία.

Στην τελευταία περίπτωση, τη μεταμόσχευση του προσώπου ανέλαβε η ομάδα του καθηγητή Λοράν Λαντιερί και του γιατρού Ζαν Πολ Μενιγκό (του νοσοκομείου Ανρί Μοντόρ), ενώ τα χέρια μεταμόσχευσε η ομάδα του Κριστιάν Ντιμοντιέ (του νοσοκομείου
Σεντ Αντουάν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου