Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

40 εκατ. ευρώ για οικολογικά έργα στην Κρήτη

«Οικολογική κίνηση» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος στην Κρήτη με στόχο την καλύτερη εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Μαρτίου με θέμα «Προστασία και διαχείριση των υδάτων στο νησιωτικό περιβάλλον της χώρας» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ο γενικός γραμματέας του ΠΕΠ, κ. Σεραφείμ Τσόκας, ανακοίνωσε ότι για το συγκεκριμένο αντικείμενο θα χορηγηθούν κονδύλια ύψους 40 εκατ. ευρώ.Μάλιστα, επιδιώκεται η ενίσχυση με άλλα 150 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στον Νομό Λασιθίου.Μάλιστα ο κ. Τσόκας δήλωσε: «Υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην περιοχή του Λασιθίου και πρέπει να δούμε πώς θα καλυφθεί, διότι ο Νομός Λασιθίου αποτελεί τον πιο ξηροθερμικό νομό της Κρήτης. Αρα λοιπόν χρειάζεται ειδική προσοχή. Και θα ήθελα να τονίσω ότι η διαχείριση υδατικών πόρων δεν είναι μόνο το νερό και τα φράγματα. Είναι και η διαχείριση των λυμάτων. Αρα λοιπόν είναι και τα έργα περιβάλλοντος τα οποία κατασκευάζουμε είτε εμείς, είτε το ΥΠΕΧΩΔΕ».

Ο κ. Τσόκας απηύθυνε έκκληση προς τους αγρότες για συνεργασία και «ορθολογική χρήση» των περιοχών που βρίσκονται δίπλα σε τοποθεσίες όπου έχει απαγορευτεί η γεώτρηση.Οι δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος είναι πολλές, καθώς η Κρήτη λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας της χρήζει πολυάριθμων αναλύσεων προτού δρομολογηθούν έργα.Πέραν όμως της γεωμορφολογίας της Μεγαλόνησου, η ανομοιόμορφη και άνιση κατανομή των υδάτινων πόρων σε συνάρτηση με την υπερεκμετάλλευση των προσχωματικών λεκανών του νησιού δυσκολεύουν περαιτέρω το περιβαλλοντικό έργο.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί έργα που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων με συνολικό κόστος περί τα 170 εκατ. ευρώ.Πρόκειται για την κατασκευή φραγμάτων καθώς και αποχετευτικών, αρδευτικών και υδρευτικών δικτύων, λιμνοδεξαμενές, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, έργα εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέων, αντιπλημμυρικής προστασίας κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου