Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Νοητική γήρανση από τα 27

Από τα 27 χρόνια αρχίζει να γερνάει το μυαλό του ανθρώπου, ενώ η κορύφωση της νοητικής λειτουργίας είναι στα 22, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Τα Νέα.Πριν τα 30 η λογική σκέψη, η αντίληψη του χώρου και η ταχύτητα της σκέψης αρχίζουν να επιβραδύνονται, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Τίμοθι Σόλτχαουζ και οι συνεργάτες του.Η μελέτη ήταν επταετής και πραγματοποιήθηκε σε 2.000 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18 έως 60 ετών. Οι επιστήμονες για να ελέγξουν τη νοητική οξύτητα των συμμετεχόντων, τους ζήτησαν να λύσουν παζλ, να θυμηθούν λέξεις και λεπτομέρειες αφηγήσεων. Σε γενικές γραμμές τους υπέβαλαν στα τεστ που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της άνοιας.

Σε 9 από τα συνολικά 12 τεστ που έκαναν οι εθελοντές, η μέση ηλικία κατά την οποία επιτεύχθηκαν οι μέγιστες επιδόσεις ήταν τα 22 χρόνια. Παράλληλα,, τα 27 χρόνια ήταν η πρώτη μέση ηλικία στην οποία καταγράφηκε σημαντική έκπτωση στα τεστ αξιολόγησης της ταχύτητας της σκέψης, της λογικής κρίσης και της ικανότητας οπτικής επίλυσης παζλ.Η μνήμη έμεινε ανέπαφη έως τα 37 έτη κατά μέσον όρο, ενώ οι ικανότητες που βασίζονται στην συσσωρευμένη γνώση αυξάνονταν έως την ηλικία των 60 ετών.

Βάσει των ανωτέρω οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρέπει να αρχίζουν πολύ νωρίτερα οι θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί για να επιβραδύνουν ή να αντιστρέφουν την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών.Τέλος, οι νέες γνώσεις για το πώς φθίνουν οι νεαροί υγιείς εγκέφαλοι μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν σε τι οφείλεται και αναπτύσσονται σοβαρές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, που αποτελούν σοβαρό ιατρικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου