Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Βρετανία: Προτάσεις για άδεια πατρότητας

Στους έξι από τους εννέα μήνες θα μειωθεί η άδεια μητρότητας στη Βρετανία, μετά τις πιέσεις που ασκεί η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για ισότιμο καταμερισμό των παροχών και στους δύο γονείς.

Μέχρι σήμερα, οι νέες μητέρες στη Βρετανία δικαιούνται εννέα μήνες γονικής άδειας μετ’ αποδοχών. Για τις έξι πρώτες εβδομάδες η αμοιβή ανέρχεται στο 90% του μισθού, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα οι νέες μητέρες αποζημιώνονται με 117,18 στερλίνες εβδομαδιαίως. Στους πατέρες παρέχεται άδεια δύο μόλις εβδομάδων μετ’ αποδοχών.

Η επιτροπή ελέγχου, όμως, χαρακτήρισε το σύστημα της Βρετανίας ως το πλέον άνισο στην Ευρώπη και προειδοποίησε ότι η αναγνώριση δικαιώματος γονικής αδείας σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες τις καθιστά λιγότερο ελκυστικές στα μάτια των εργοδοτών.

Για το λόγο αυτό, προτείνει την παροχή τεσσάρων μηνών γονικής αδείας και στους δύο γονείς, από τις οποίες τουλάχιστον για τις τέσσερις εβδομάδες θα παρέχεται αμοιβή ίση με το 90% των μηνιαίων αποδοχών και για τις υπόλοιπες η νόμιμη αποζημίωση.

Το δικαίωμα στην άδεια πατρότητας θα χάνεται, υποστηρίζει η επιτροπή, εάν δεν ασκείται και δεν θα υπάρχει δυνατότητα μεταβίβασης της άδειας στη μητέρα. Προτείνει, ωστόσο, την παροχή τεσσάρων ακόμη μηνών «οικογενειακής άδειας» μετ’ αποδοχών, η οποία θα μοιράζεται στους δύο γονείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου