Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Εντοπίστηκε δίκτυο ηλεκτρονικής κατασκοπείας

Μία επιχείρηση κατασκοπείας, οργανωμένη στην Κίνα, η οποία φέρεται ότι επέτρεπε την παρακολούθηση του περιεχομένου των υπολογιστών κυβερνητικών αρχών και ιδιώτων σε 103 χώρες, εντόπισαν Καναδοί ερευνητές, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση Καναδών ερευνητών, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, το σύστημα ηλεκτρονικής κατασκοπείας εκτιμάται ότι ελεγχόταν από υπολογιστές που βρίσκονταν σχεδόν αποκλειστικά σε κινεζικό έδαφος. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν, παρόλα αυτά, άμεση εμπλοκή της κινεζικής κυβέρνησης.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του κέντρου Διεθνών Σπουδών Μουνκ του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ξεκίνησε όταν οι υπηρεσίες του Δαλάι Λάμα ζήτησαν την επαλήθευση ενός αμφίβολου λογισμικού στους υπολογιστές τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το λογισμικό παρακολούθησης είχε παρεισφρύσει σε περίπου 1.295 υπολογιστές σε 103 διαφορετικές χώρες, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένων πρεσβειών, εδρών κυβερνήσεων και αντιπροσωπειών του Δαλάι Λάμα στην Ινδία, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Εκπρόσωπος του κινεζικού προξενείου της Νέας Υόρκης, ο Γενγκί Γκάο, με δηλώσεις του στους New York Times, απέρριψε το ενδεχόμενο να εμπλέκεται η Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου