Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα βρει ζωή στον Άρη και είναι άγνωστο πότε αυτό θα συμβεί, όμως αρκετοί ήδη προβληματίζονται, ήδη από τώρα, τι πρέπει να γίνει έγκαιρα, ώστε να μην προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον του "κόκκινου πλανήτη" από την ανθρώπινη παρουσία σε αυτόν.
Μέχρι το Σεπτέμβριο φέτος, μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων πρόκειται να συζητήσει τις νέες πολιτικές που πρέπει να διαμορφωθούν, ώστε να προστατευθεί ο Άρης από τη μόλυνσή του μέσω γήινων μικροβίων.
Επί τάπητος θα τεθεί γενικότερα το ζήτημα της ηθικής κατά την μελλοντική εξερεύνηση του πλανήτη.
Οι προηγούμενες μη επανδρωμένες αποστολές, μεταξύ αυτών τα οχήματα της NASA που εξερευνούν τον πλανήτη αυτή τη στιγμή, έχουν ήδη μεταφέρει εκατοντάδες χιλιάδες βακτηριακά κύτταρα στον Άρη.
Τα πιο πολλά μικρόβια στο εξωτερικό αυτών των οχημάτων καταστράφηκαν γρήγορα από την έντονη υπεριώδη ακτινοβολία, που διαπερνά τη λεπτή ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Όμως άλλα μικρόβια, στο εσωτερικό των οχημάτων, μπορούν να επιβιώσουν επί δεκάδες χιλιάδες χρόνια.
Όπως έγραψε στο περιοδικό "Science" ο πλανητικός επιστήμων Κρίστοφερ Μακέη της NASA, "δεν έχουμε πια την επιλογή να μην μολύνουμε τον Άρη.
Γήινα πλάσματα (σ.σ. μικρόβια) βρίσκονται ήδη στον Άρη, αυτό είναι σίγουρο".
Η γήινη αυτή ζωή, όπως προειδοποιεί, μπορεί να αναβιώσει, αν και όταν οι άνθρωποι επιχειρήσουν να μεταβάλλουν την ατμόσφαιρα του Άρη για να την κάνουν πιο φιλική προς τους ανθρώπους.