Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Η φιλήσυχη αράχνη

Βρέθηκε η μια και μοναδική αράχνη που κάνει τη διαφορά: Η Bagheera Kiplingi – όπως ονομάζεται επιστημονικά – ζει στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό, τρώγοντας μόνο φυλλαράκια ακακίας.Μέσα στα 40.000 είδη σαρκοβόρων αραχνών που τρώνε όποιον πέσει στα δίχτυα τους, αμερικανοί και Καναδοί επιστήμονες εντόπισαν μια αράχνη που είναι αποκλειστικά φυτοφάγος, και το χειρότερο: αποφεύγει τα μυρμήγκια!

Η… ντροπή των αραχνών αποδεικνύει πως το όπλο γίνεται κακό μόνο όταν το χρησιμοποιείς για κακό σκοπό. Και εξηγούμαστε: Το δίχτυ που πλέκει νυχθημερόν όπως κάνουν όλες, εκείνη το χρησιμοποιεί για να φτιάξει μια φωλίτσα για να μένουν τα παιδιά της. Επιπλέον, είναι επιδέξια στο να αποφεύγει τα επιθετικά μυρμήγκια που συμβιώνουν πάνω στα φύλλα ακακίας πάνω στα οποία ζει και τρέφεται.Έχει μήκος πέντε έως έξι χιλιοστών, είναι πολύ γρήγορη, ικανή για μεγάλα άλματα και διαθέτει εξαίσια όραση.

Όσον αφορά το στερεότυπο της νύφης που μετά τη συνουσία τρώει – στην κυριολεξία – τον γαμπρό, πάλι η εν λόγω αράχνη διαφοροποιείται αφού φαίνεται ότι συμβιώνει μαζί του. Τέλος, η φυλή της είναι μονιασμένη αφού είναι λιγότερο ανταγωνιστική με τις άλλες φυτοφάγες αράχνες και πιο συνεργάσιμες, καθώς οι ακακίες προσφέρουν άφθονη τροφή για όλους.

Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα ερευνητών υπό τον Κρίστοφερ Μίχαν του πανεπιστημίου Βιλανόβα των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το BBC, το Νew Scientist και το βρετανικό Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου