Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Επιασαν ψάρι 150 ετών!

Ενα τρομακτικό στην όψη και υπέργηρο ψάρι έπεσε στα δίχτυα ψαράδων στα ανοιχτά της Καβάλας.Το ηλικίας, όπως υπολογίζεται, 150 χρόνων (!) και βάρους 600 κιλών φεγγαρόψαρο προκάλεσε τρόμο με το παρουσιαστικό του και το ακόμη πιο περίεργο είναι πως το ψάρι, που δεν τρώγεται, μοσχοπουλήθηκε σε ιχθυέμπορο στη Βουλγαρία όχι όμως για να διατεθεί στην αγορά. Αφού βαλσαμωθεί θα κοσμεί τη βιτρίνα ενός μεγάλου σούπερ μάρκετ.

Το φεγγαρόψαρο, ή προπέλα, ή molla-molla είναι το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο -δεν είναι θηλαστικό- και το βάρος του μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.000 κιλά. Στην όψη είναι αποκρουστικό, καθώς έχει ένα πολύ μικρό στόμα, δυσανάλογο του μεγέθους του σώματός του, ενώ συνολικά μοιάζει σαν να το έχει πατήσει...πρέσα ή κατ' άλλους σαν κομμένη στα δύο μπάλα.

Επιασαν ψάρι 150 ετών!

«Το φεγγαρόψαρο δεν είναι σπάνιο στη χώρα μας, ωστόσο εδώ όπως και σε όλη την Ευρώπη έχει απαγορευτεί η κατανάλωσή του λόγω τοξικότητας», μας είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας του ΕΘΙΑΓΕ στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, Αργύρης Καλλιανιώτης.

Μπορεί να φτάσει τα 1.000 κιλά

Παρά το τεράστιο μέγεθός του το φεγγαρόψαρο τρέφεται με πλαγκτόν, μέδουσες και μικρά ψαράκια που βρίσκει σκάβοντας στον βυθό, φυσικά σε τεράστιες ποσότητες.

Ο μέσος αρσενικός ενήλικας μπορεί να φτάσει τα 1.000 κιλά, το θηλυκό όμως είναι ελαφρύτερο, πιο ευέλικτο και παράγει περισσότερα αβγά από οποιοδήποτε άλλο σπονδυλωτό.

Για τα υπόλοιπα ψάρια το φεγγαρόψαρο είναι ο φόβος και ο τρόμος όχι μόνο λόγω της άσχημης όψης του, αλλά και εξαιτίας του τεράστιου όγκου του, ο οποίος το προστατεύει από τους εχθρούς και κυρίως τους καρχαρίες.

Αποτελεί όμως θύμα των θαλάσσιων λιονταριών και της όρκας, στις τροπικές θάλασσες, εκεί που συνηθίζει να ζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου