Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

«Ανεβάζουν στροφές» οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα

Πέρασε τις ΗΠΑ στις πωλήσεις για τρίτο μήνα στη σειρά.

Ρεκόρ πωλήσεων αυτοκινήτων κατέγραψε η Κίνα τον Μάρτιο, καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν 1,11 εκ. οχήματα. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, για τρίτο συνεχή μήνα.

Οι πωλήσεις στην Κίνα - που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου παγκοσμίως - ενισχύθηκαν από τη μείωση της φορολογίας για την αγορά μικρού μεγέθους οχημάτων, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς.

Η αρμόδια ένωση κατασκευαστών αυτοκινήτων ανέφερε ότι οι πωλήσεις τον Μάρτιο ήταν αυξημένες κατά 5% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2008. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσαν προηγούμενες εκτιμήσεις του κλάδου για δυναμικές πωλήσεις, παρά τις κακές συνθήκες που επικρατούν στις περισσότερες μεγάλες αγορές διεθνώς.

Παρά την επιβράδυνση του κλάδου στην Κίνα τους τελευταίους μήνες του 2008, η αγορά διατηρεί τη σχετική της ανθεκτικότητα χάρη στις επιθετικές κινήσεις της κυβέρνησης για την τόνωση των πωλήσεων, ιδιαίτερα των μικρών αυτοκινήτων χαμηλής κατανάλωσης, και με ιδιαίτερη έμφαση στις επαρχιακές περιοχές.

Τον Μάρτιο, οι Αμερικανοί αγόρασαν 857,735 νέα αυτοκίνητα, δηλαδή 37% λιγότερα από τα 1,36 εκ. που είχαν αγοράσει τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, η άνοδος των πωλήσεων κατά 25% από τον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι ίσως να σηματοδοτεί ότι τα χειρότερα για τον κλάδο έχουν περάσει.

Η αμερικανική General Motors ανακοίνωσε χθες ότι οι πωλήσεις της στην Κίνα τον Μάρτιο ανήλθαν στα 137,000 κομμάτια, έχοντας σημειώσει άνοδο 24,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου