Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Μέχρι το 2030 θα τριπλασιαστούν τα κρούσματα καρκίνου

Τον κώδωνα του κινδύνου για τριπλασιασμό των κρουσμάτων εμφάνισης καρκίνου μέχρι το 2030 έκρουσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 26,4 εκατ. άνθρωποι θα νοσήσουν από κάποια μορφή καρκίνου, εκ των οποίων 17 εκατ. θα πεθάνουν. Ο ίδιος επισήμανε πως στις ΗΠΑ ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από καρκίνο έχει μειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια, όμως παραμένει διπλάσιος σε όσους Αμερικανούς δεν έχουν ιατρική κάλυψη, που υπολογίζονται στα 40 εκατομμύρια.

Στο σύνολο των αναπτυσσόμενων χωρών, η ήδη άσχημη κατάσταση--τα θύματα του καρκίνου είναι περισσότερα από αυτά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας--θα επιδεινωθεί αν δεν γίνει κάτι, υπογραμμίζει ο Δρ Ζοζέφ Σαμπά, επικεφαλής του “Axios”, μιας εταιρίας πρωτοποριακών προγραμμάτων υγείας για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

ΕπιπλέονΣτις αναπτυσσόμενες χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες στερούνται τα στοιχειώδη μέσα αντικαρκινικής θεραπείας, υπάρχει και μια άλλη δυσκολία: η άγνοια της σοβαρότητας της κατάστασης, σύμφωνα με τον Σαμπά, ο οποίος αναφέρει το παράδειγμα της Αιθιοπίας, μιας χώρας 40 εκατομμυρίων κατοίκων που μέχρι πριν τέσσερα χρόνια είχε μόνο έναν ογκολόγο και κανένα αξονικό τομογράφο, όταν ο ίδιος σε συνεργασία με την αγγλο-σουηδική εταιρία Astrazeneca άρχισε ένα αντικαρκινικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου