Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τρία γονίδια που διευκολύνουν την εξάπλωση του καρκίνου στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο αμυντικής προστασίας αποτελούμενο από πολλά μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία και είναι δύσκολο για ξένες ουσίες, όπως ιοί, τοξίνες και φάρμακα, να διεισδύσουν σε αυτόν.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ειδικά ένα γονίδιο που εντόπισαν, φαίνεται να "ανοίγει το δρόμο" για τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλο. Η ανακάλυψη, που έγινε ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Μεμόριαλ Σλόαν-Κέτερινγκ, υπό την Τζόαν Μασάγκιου, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, δημιουργεί την ελπίδα ανακάλυψης νέων φαρμακευτικών θεραπειών, που θα σταματάνε την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο (σε ποσοστό περίπου 10% των ασθενών), αλλά συνήθως αυτό συμβαίνει χρόνια μετά την αφαίρεση του αρχικού όγκου, γεγονός που δείχνει ότι τα καρκινικά κύτταρα πρέπει στο μεταξύ να αποκτήσουν νέες ιδιότητες για να διασπάσουν τις άμυνες του εγκεφάλου.