Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

2.500 επιστήμονες ενώνουν τις φωνές τους για το κλίμα

Στην αντεπίθεση πέρασαν 2.500 επιστήμονες από 80 χώρες ζητώντας από τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές.

Η απολογιστική έκθεση που υπέγραψαν ομόφωνα συνοψίζει τα τελικά συμπεράσματα της σύσκεψης των κλιματολόγων στην Κοπεγχάγη και αναμένεται να προωθηθεί στους παγκόσμιους ηγέτες εντός των προσεχών μηνών.

Η καθηγήτρια Κάθριν Ρίτσαρντσον του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και διοργανώτρια του συνεδρίου δήλωσε: «Οι πολιτικοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν για λογαριασμό των πολιτών, του πλανήτη και –κυρίως– των μελλοντικών γενεών».

«Όλες οι ενδείξεις για το σύστημα του πλανήτη και το σύστημα του κλίματος υποδεικνύουν τον αυξημένο κίνδυνο που εγκυμονούν οι ραγδαίες και μη ανατρέψιμες κλιματικές αλλαγές», επεσήμανε η κ. Ρίτσαρντσον.

Σύσσωμοι οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση στους υπεύθυνους χάραξης στρατηγικής προκειμένου να δρομολογήσουν βιώσιμα και αποτελεσματικά προγράμματα μετριασμού των επιπτώσεων από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Διατυπώνουν, επίσης, έντονες ανησυχίες ότι η λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών με σημαντικές καθυστερήσεις μπορεί να δυσχεράνει σημαντικά την επίτευξη των επιμέρους στόχων μείωσης των επιπέδων CO2.

Παρά τα ζοφερά χρώματα που χρησιμοποιούν στην έκθεσή τους, οι επιστήμονες κρίνουν ότι τα εργαλεία καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών υπάρχουν ήδη τα οποία, εφόσον επιστρατευτούν με αποφασιστικότητα και σε ευρεία κλίμακα, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τις κυβερνήσεις να οργανώσουν κράτη με χαμηλά επίπεδα εκπομπών CO2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου