Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Λουκέτο σε δεκάδες sites με ringtones

Οι ευρωπαϊκές αρχές ερεύνησαν 301 websites υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ανάμεσα τους και 8 ελληνικά ελέγχοντας για παραπλανητικό περιεχόμενο που θίγει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών στην ΕΕ.
Από αυτά 54 έκλεισαν, ενώ 159 οφείλουν να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών. Η Ιταλία επέβαλε συνολικό πρόστιμο 2 εκατομμύρια ευρώ σε 9 προμηθευτές περιεχομένου και φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας.

Συνολικά, 558 δικτυακοί τόποι εξετάστηκαν εξονυχιστικά σε διάστημα μίας εβδομάδας τον Ιούνιο του 2008. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 29 χώρες, δηλαδή τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία και η Ισλανδία. Όλοι οι δικτυακοί τόποι που ελέγχθηκαν πωλούσαν περιεχόμενο για κινητά τηλέφωνα, όπως μελωδίες κλήσης, εικόνες οθόνης, λογότυπα, παιχνίδια και συνδρομές σε υπηρεσίες διαδικτυακών συνομιλιών (chats).Έναυσμα γι' αυτήν τη σαρωτική έρευνα έδωσαν εκατοντάδες καταγγελίες, οι οποίες συχνά προέρχονταν από γονείς που καλούνταν να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς τηλεφώνου καθώς τα παιδιά τους εγγράφονταν, εν αγνοία τους, συνδρομητές σε υπηρεσίες για μελωδίες κλήσης κινητών κ.λπ. Πολλοί από αυτούς τους δικτυακούς τόπους έχουν ως στόχο τους νέους.


Η έρευνα αποτελεί τη δεύτερη κοινή επιχείρηση των ελεγκτικών αρχών σε όλη την Ευρώπη. Το 2007, 15 χώρες της ΕΕ μαζί με τη Νορβηγία είχαν διενεργήσει έρευνα σε δικτυακούς τόπους που πωλούσαν αεροπορικά εισιτήρια.Η Μεγκλένα Κούνεβα, Επίτροπος της ΕΕ για την προστασία του καταναλωτή, προειδοποίησε ότι προγραμματίζονται και άλλες έρευνες. "Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, χάρη στη συνεργασία των ευρωπαϊκών ελεγκτικών αρχών, μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στην εξυγίανση της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών".Η αγορά των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας είναι σε άνοδο, καθώς η χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Το 2007 ο όγκος των πωλήσεων ήχων κλήσης στην Ευρώπη εκτιμάται ότι ανήλθε σε 691 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει και τις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

Στην Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία παρατηρήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός δικτυακών τόπων που παραβίαζαν τους κανόνες προστασίας των καταναλωτών, 21 σε κάθε χώρα. Η Γαλλία και η Λιθουανία είχαν από 20 η καθεμία και ακολουθούσαν το Βέλγιο, η Νορβηγία και οι Κάτω Χώρες με 18, 17 και 16 αντίστοιχα.Ορισμένες από τις εταιρείες στις οποίες η Ιταλία επέβαλε πρόστιμο ήταν οι Telecom Italia, Vodafone ή Fox Mobile και Tutto gratis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου