Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Απερρίφθη από το ICTY το αίτημα του Κάρατζιτς για ασυλία από δικαστική δίωξη

Το εφετείο του ICTY απέρριψε το αίτημα του Ράντοβαν Κάρατζιτς για ασυλία από δικαστική δίωξη, την οποία ζήτησε λόγω συμφωνίας με τον πρώην Αμερικανό διαμεσολαβητή στα Βαλκάνια, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων υποστηρίζει πως το 1996 ο Χόλμπρουκ δεσμεύτηκε ότι ο Κάρατζιτς δεν θα παραπεμφθεί σε δίκη στο ICTY, αν αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική ζωή.
Η απόφαση του ICTY επέφερε πλήγμα στις προσπάθειες του Κάρατζιτς να αποφύγει τη δικαστική δίωξη για τις κατηγορίες της γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου.
Ταυτόχρονα, το Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε η προδικαστική ακρόαση στην υπόθεση Κάρατζιτς να διεξαχθεί πριν από τις 20 Ιουλίου και στη συνέχεια να αρχίσει η δίκη.
Ο προεδρεύων του εφετείου, Ίαν Μπόνομι, εξέδωσε απόφαση να υποβληθεί έως τις 18 Μαΐου η πλήρης λίστα των μαρτύρων. Ο Κάρατζιτς, ο οποίος θα υπερασπιστεί τον εαυτό του, θα πρέπει να υποβάλει την επιχειρηματολογία έως τις 22 Ιουνίου.
Ο 63χρονος Κάρατζιτς συνελήφθη στο Βελιγράδι στις 21 Ιουλίου 2008, έπειτα από 13 χρόνια διαφυγής της σύλληψης. Κατηγορείται για γενοκτονία, συμμετοχή σε γενοκτονία, δολοφονίες, απάνθρωπη μεταχείριση, διωγμούς, απαγωγές, εκτελέσεις, εκφοβισμούς των Μουσουλμάνων, των Κροατών και άλλων μη Σέρβων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη από το 1992 έως το 1995.

www.tanea.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου