Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Ηλεκτρικό διθέσιο όχημα με δύο ρόδες από GM και Segway

Ένα ηλεκτρικό διθέσιο όχημα, που ισορροπεί σε δύο ρόδες ετοιμάζει η General Motors σε συνεργασία με την εταιρεία Segway.

Το πρωτότυπο του οχήματος PUMA (Personal Urban Mobility and Accessibility) παρουσιάστηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη.Το όχημα ζυγίζει 136 κιλά και βασίζεται στη χαρακτηριστική τεχνολογία ισορρόπησης σε δύο ρόδες που ανέπτυξε η Segway και διαθέτει ένα μικρό παρμπρίζ στηριγμένο σε πλευρικές προστατευτευτικές μπάρες. Κινείται από μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία προσφέρει μέγιστη ταχύτητα 56 χλμ/ώρα και αυτοτομία 56 χλμ σε κάθε φόρτιση.

Στην ιδανική περίπτωση, το PUMA θα λειτουργεί ως μέρος ενός δικτύου επικοινωνιών το οποίο θα χρησιμοποιεί πομποδέκτες και συσκευές GPS για να οδηγεί τα οχήματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το σύστημα θα αποφεύγει αυτόματα τα εμπόδια στο δρόμο και δεν θα συγκρούεται ποτέ -πάντα στην ιδανική περίπτωση.

Αυτό σημαίνει ότι το PUMA δεν χρειάζεται αερόσακους, ενώ ακόμα και οι ζώνες θα περιλαμβάνονται μόνο για «λόγους άνεσης», είπε ο Λάρι Μπερνς, αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης στη GM.Οι δύο εταιρείες δεν ανακοίνωσαν χρονοδιάγραμμα για την παραγωγή του οχήματος, σύμφωνα όμως με το BBC η GM θα το λανσάρει γύρω στο 2012.

Προέχει η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της GM, που παλεύει να αποφύγει την χρεωκοπία, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που έλαβε ως ενίσχυση από την αμερικανική κυβέρνηση.Η Segway, με έδρα το Μπέντφορντ του Νιου Χάμπσαϊρ, έγινε γνωστή το 2002, όταν παρουσίασε το Segway Personal Transporter, ένα ηλεκτρικό δίτροχο σκούτερ στο οποίο ο αναβάτης στέκεται όρθιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου