Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Παρουσίαση του ταφικού συνόλου που ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα

Την Πέμπτη (2/4) θα παρουσιαστούν στοιχεία για το ταφικό σύνολο, το οποίο ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής ανασκαφής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το καλοκαίρι του 2008 στη Βεργίνα. Το εύρημα ανήκει σε μέλος του βασιλικού οίκου του 4ου αιώνα π.Χ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η παρουσίαση των στοιχείων πρόκειται να γίνει στα πλαίσια της 22ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Το ταφικό σύνολο αποτελείται από κλειστό χάλκινο σκεύος ενώ στο εσωτερικό του βρέθηκε χρυσή κυλινδρική οστεοθήκη. Η οστεοθήκη περιέκλειε χρυσό στεφάνι βελανιδιάς τοποθετημένο πάνω σε ανθρώπινα οστά.

Τη μεγαλύτερη διάβρωση έχει υποστεί το χάλκινο σκεύος, αντίθετα σε καλύτερη κατάσταση είναι η οστεοθήκη. Η Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και διευθύντρια της ανασκαφής εξήγησε για την οστεοθήκη πως «είναι μοναδική για το μέγεθος, το υλικό και τη χρήση της» και συνέχισε λέγοντας «στο εντυπωσιακό αυτό ταφικό σύνολο συνεχίζεται, από τότε που αποκαλύφθηκε μέχρι σήμερα,η άμεση συντήρηση και η πολλαπλή διεπιστημονική συνεργασία για τη μέγιστη δυνατή αρχαιολογική και ιστορική αποτίμησή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου