Τρίτη, 7 Απριλίου 2009

Ανακαλύφθηκε το κυριότερο γενετικό αίτιο του μελανώματος

Έως και το 70% των κρουσμάτων μελανώματος -του πλέον επικίνδυνου καρκίνου του δέρματος- οφείλονται σε μεταλλάξεις του γονίδιου BRAF οι οποίες κάνουν τα κύτταρα πιο ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία, ανακαλύπτουν Βρετανοί ερευνητές. Τα ευρήματα ίσως ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες.Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι το γονίδιο BRAF συχνά παρουσιάζει βλάβες στους ασθενείς με μελάνωμα. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν ήταν σαφές αν αυτές οι μεταλλάξεις ήταν αιτία ή συνέπεια του καρκίνου.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στη Βρετανία διαπιστώνουν τώρα ότι οι μεταλλάξεις του BRAF είναι συχνά οι πρώτες από μια σειρά γενετικών βλαβών που οδηγούν τελικά στην εμφάνιση όγκων.«Η μελέτη μας δείχνει ότι η γενετική βλάβη του BRAF είναι το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος» δήλωσε στο Reuters ο Ρίτσαρντ Μαράι, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Cell. «Η κατανόηση αυτής της διαδικασίας θα μας βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών για την ασθένεια» εκτίμησε.

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των περιστατικών μελανώματος πιστεύεται ότι οφείλονται σε υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, η οποία προκαλεί βλάβες στο DNA.Το μελάνωμα -ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των μελανοκυττάρων που δίνουν χρώμα στο δέρμα- αντιστοιχεί σε ένα μικρό μόνο ποσοστό των καρκίνων του δέρματος, ευθύνεται όμως για τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο του δέρματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου