Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Ελληνική πρωτοτυπία για τα θύματα βίας

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν εφαρμόζει την Κοινοτική Οδηγία περί χορήγησης αποζημιώσεων στα θύματα αξιόποινων πράξεων (εγκληματική ενέργεια, τρομοκρατία κ.λπ.).

Η εν λόγω Οδηγία έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο και να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2006. Ομως, η χώρα μας δεν το έχει κάνει και φυσικά δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός για τη χορήγηση αποζημιώσεων. Για το λόγο αυτό η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι έχει κινήσει προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας.

Η Κοινοτική Οδηγία καλύπτει τα θύματα αξιόποινων πράξεων που στρέφονται κατά του προσώπου, όπως βίαιων εγκλημάτων, τρομοκρατικών και σεξουαλικών αδικημάτων, αυτών που διαπράττονται σε βάρος γυναικών και ανηλίκων και των ρατσιστικών ξενόφοβων αδικημάτων.

Οι αποζημιώσεις πρέπει να καλύπτουν τις ζημιές που απορρέουν από τη βλάβη που υπέστη το θύμα αξιόποινης πράξης, καθώς επίσης τα συντηρούμενα άτομα και τους στενούς συγγενείς των θυμάτων τα οποία απεβίωσαν λόγω των τραυμάτων τους. Η αποζημίωση που χορηγείται από το κράτος τέλεσης του αδικήματος δεν περιορίζεται μόνο στο κόστος αποκατάστασης της σωματικής βλάβης, από ιατροφαρμακευτικής πλευράς, αλλά θα καλύπτει και την απώλεια εσόδων που θα έχει το θύμα εξαιτίας του τραυματισμού του.

www.e-tipos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου