Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

"Πολυχάπι" σύμμαχος κατά εγκεφαλικού και εμφράγματος

Ένα φτηνό 5 σε 1 πολυχάπι μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό ενάντια στα καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά, όπως απέδειξε πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου McMaster University in Ontario του Καναδά, την οποία δημοσιεύει το BBC.
Το χάπι απευθύνεται σε άτομα άνω των 55 και η χρήση του μειώνει στο 80% την εμφάνιση των εμφραγμάτων. Η έρευνα είχε ξεκινήσει πριν πέντε χρόνια και ολοκληρώνεται το 2009. Οι δοκιμές συνεχίζονται στην Ινδία με τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς είναι ασφαλές και ανεκτό από των οργανισμό των ασθενών, χωρίς να σημειωθούν μεγάλες παρενέργειες.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν πως η υψηλή πίεση και η χοληστερίνη μειώνονται περισσότερο με τη σωστή διατροφή παρά με τη λήψη χαπιών. Το «πολυχάπι» αποτελεί ένα συνδυασμό ασπιρίνης-φαρμάκου κατά της πίεσης και τριών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της χαμηλής πίεσης, όπως φολικό οξύ.

Η έρευνα, που έγινε σε 2.053 άτομα τα οποία ήταν υγιή αλλά με πιθανότητα εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου λόγω υψηλής πίεσης ή χρόνιου καπνίσματος, έδειξε πως το «πολυχάπι» είχε τα ίδια αποτελέσματα με τη λήψη του καθενός χωριστά. Μάλιστα, οι ερευνητές θεωρούν οτι σταδιακά θα έχει τη δυνατότητα να ελλαττώσει κατά το ήμισυ την πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού στους μεσήλικες. Εάν η ανωτέρω άποψη ισχύει τότε πρόκειται να σωθούν δεκάδες εκατομμύρια ζωές.

Παράλληλα, ομάδα Βρετανών επιστημόνων του Imperial College London προσπαθεί και να δημιουργήσει και αυτή ένα «πολυχάπι», 4 σε 1, με το όνομα Red Heart Pill και θα κοστίζει 15 ευρώ στον κάθε ασθενή ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου