Πολιτικοί της βρετανικής Αντιπολίτευσης ζητούν πλήρη δικαστική έρευνα για το θάνατο ενός άνδρα, κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων στο κεντρικό Λονδίνο για τη σύνοδο της Ομάδας των 20.

Το αίτημα έρχεται μετά από τη δημοσίευση ενός βίντεο που δείχνει ότι ένας αστυνομικός τον έσπρωξε και τον κρατούσε με πίεση στο έδαφος.
Ο εφημεριδοπώλης Ίαν Τόμλινσον. 47 ετών, πιθανότατα βρέθηκε κατά τύχη μέσα στη διαδήλωση καθώς πήγαινε στο σπίτι του και πέθανε λίγο αργότερα.

Oι εικόνες από το βίντεο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Guardian μεταμόρφωσαν την αντίληψη που έχουμε για το θάνατο του Ίαν Τόμλινσον.
Στο βίντεο φαίνεται ο εφημεριδοπώλης να φορά γκρι μπλουζάκι και να περπατά στο δρόμο, επιστρέφοντας στο σπίτι από τη δουλειά του, όταν βρέθηκε κατά τύχη στην ουρά της πορείας για τη σύνοδο της Ομάδας των 20 στο Λονδίνο.

Ξαφνικά ένας αστυνομικός τον πλησιάζει από πίσω και τον σπρώχνει δυνατά ρίχνοντας τον στο έδαφος. Παρακολουθώντας την αργή κίνηση βλέπουμε ότι ο Ίαν Τόμλινσον περπατά στο δρόμο με τα χέρια στις τσέπες. Φαίνεται ότι ο αστυνομικός τον χτυπά δυνατά. Στο βίντεο δεν φαίνεται αν ο Τόμλινσον χτύπησε το κεφάλι του στο πεζοδρόμιο. Έχει όμως τις αισθήσεις του και απομακρύνεται από το σημείο περπατώντας. Μέσα όμως σε λίγα λεπτά κατέρρευσε στο πεζοδρόμιο από καρδιακή προσβολή. Καθώς η αστυνομικοί τον βοηθούν ένα μπουκάλι χτυπά έναν αστυνομικό. Μεταφέρεται αμέσως σε ένα ασθενοφόρο, αλλά έχει ήδη πεθάνει. Οι αστυνομικοί ήταν υπό μεγάλη πίεση μετά από μια ημέρα βίας και διαδηλώσεων. Ειδική ανεξάρτητη επιτροπή ερευνά τις συνθήκες του θανάτου του Ίαν Τόμλινσον. Το βίντεο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Guardian αποτελεί σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο.