Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Στο κράτος το 70% της RBS


Στο κράτος ανήκει πλέον το 70% της Royal Bank of Scotland μετά τη σημερινή ανακοίνωση της «διασωθείσας» τράπεζας ότι η πρόσφορά μετοχών ύψους 5 δισ. λιρών δεν βρήκε ανταπόκριση μεταξύ των θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.

Μόνο το 0,7% του μετοχικού της κεφαλαίου εξαγοράστηκε από τους επενδυτές, ενώ για το άλλο ποσοστό κατέθεσε προσφορά το κράτος, αυξάνοντας το μερίδιό της από 58% σε 70,3%.

Το ποσό των 5 δισ. λιρών που θα αντλούσε από τη διάθεση μετοχών, η RBS σκόπευε να το διαθέσει για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών από το κράτος που είχε διαθέσει 20 δισ. λίρες για τη διάσωση του τραπεζικού ομίλου. Έτσι, αντί να επιστρέψει στη RBS, το μερίδιο του κράτους μετατράπηκε σε κοινό μετοχικό κεφάλαιο.Παρότι το αποτέλεσμα της προσφοράς αναμενόταν με υψηλό ενδιαφέρον, η τελική έκβαση σηματοδότησε μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια της RBS να επαναπροσδιοριστεί ως ιδιωτική τράπεζα και να αποτινάξει τον «κρατικό ζυγό».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ποσοστό που κατέχει το κράτος στο μετοχικό κεφάλαιο του τραπεζικού ομίλου περιορίζει τα περιθώρια αύξησης της αξίας για τους υπόλοιπους μετόχους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου