Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

ΗΠΑ: Η ανεργία θα φθάσει στο 10% το 2009

Η αμερικανική οικονομία είναι ζοφερή και η Fed είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει για να "καθαρίσει" το χρηματοοικονομικό σύστημα και να ανοίξει ένα μονοπάτι προς την επιστροφή σε σημαντική ανάκαμψη.

Οι παραπάνω… αποφασιστικές δηλώσεις ανήκουν στον Richard Fisher, πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας του Dallas. Ο ίδιος τόνισε παράλληλα ότι από μόνη της η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να είναι αρκετή για να αναζωογονήσει την οικονομία, προσθέτοντας ότι τα πακέτα στήριξης είναι βασικής σημασίας.

Οι τεχνικές της νομισματικής πολιτικής είναι απαραίτητες αλλά ανεπαρκείς για την τρέχουσα κρίση, σχολιάζει ο Richard Fischer από το Τόκιο όπου βρέθηκε. "Το θέμα είναι η χρηματοοικονομική πολιτική, να είναι αυτή που δίνει τη σπίθα, να παράσχει τα κατάλληλα κίνητρα και να οδηγεί τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να δημιουργούν ξανά θέσεις εργασίας, να δημιουργεί δυναμισμό στην οικονομία".

Ο Fischer εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία πιθανότατα συρρικνώθηκε στο α΄ τρίμηνο με ποσοστό αντίστοιχο με το 6,3% του δ΄ τριμήνου του 2008, χωρίς να δώσει εκτίμηση για πιθανή ανάκαμψη.

Θεωρεί δε ότι καθώς οι εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν το κόστος, και ιδιαίτερα το εργασιακό κόστος, ο δείκτης της ανεργίας πιθανότατα θα αγγίξει το 10% μέχρι το τέλος του έτους, έναντι του 8,5% το Μάρτιο.

www.axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου