Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Σύλληψη Σομαλών πειρατών έπειτα από επέμβαση της Φ/Γ Ψαρά

Στη σύλληψη Σομαλών πειρατών οι οποίοι το απόγευμα τις 29ης Μαρτίου αποπειράθηκαν να καταλάβουν το γερμανικό πετρελαιοφόρο FGS SPESSART στην περιοχή νότια της Υεμένης, μετείχε η φρεγάτα «Ψαρά». Οι επτά Σομαλοί πειρατές παραδόθηκαν σήμερα στις 06.30 τοπική ώρα από την ελληνική φρεγάτα στη γερμανική φρεγάτα FGS RHEINLAND PFALZ.

Οι πειρατές επιχείρησαν χθες στις 15.05 να καταλάβουν το πετρελαιοφόρο του γερμανικού πολεμικού ναυτικού FGS SPESSART χωρίς επιτυχία, καθώς η απόπειρα πειρατείας έγινε έγκαιρα αντιληπτή από το πλήρωμα του γερμανικού πλοίου. Στη συνέχεια για την εξουδετέρωση και σύλληψη των πειρατών, δόθηκε άμεσα διαταγή από το διοικητή της EUFOR ATALANTA Αρχιπλοίαρχο Αντώνη Παπαϊωάννου ΠΝ στη φρεγάτα «Ψαρά» να πλεύσει προς την περιοχή του συμβάντος, καθώς και στο ελικόπτερο της ισπανικής φρεγάτας SPS VICTORIA.

Μετά από συντονισμένη δράση των εναέριων και ναυτικών μέσων της επιχείρησης ATALΑΝΤΑ, στις 21.30 το σκάφος των Σομαλών πειρατών ακινητοποιήθηκε, αφοπλίστηκε και ασφαλίστηκε στην αριστερή πλευρά της φρεγάτας ΨΑΡΑ. Οι επτά Σομαλοί πειρατές επιβιβάστηκαν σε άλλη λέμβο και παρέμειναν υπό τη φύλαξη της οκταμελούς ελληνικής ομάδας ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού εν αναμονή αφίξεως της γερμανικής φρεγάτας FGS RHEINLAND PFALZ, προκειμένου στη συνέχεια να αναληφθούν οι απαιτούμενες ενέργειες ποινικής δίωξης και προσαγωγής των πειρατών από το γερμανικό πλοίο, δεδομένου ότι η απόπειρα πειρατείας εκδηλώθηκε εναντίον γερμανικού πολεμικού πλοίου. Η επιχείρηση μεταφοράς των Σομαλών πειρατών καθώς και του πειρατικού σκάφους με τον οπλισμό τους στη γερμανική φρεγάτα ολοκληρώθηκε στις 06.30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου