Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Η πειρατεία πλοίων είναι εδώ παρά τα μέτρα…


Ο μισός πολεμικός στόλος κάνει βόλτες στη Σομαλία, όμως οι πειρατείες στα εμπορικά πλοία συνεχίζονται και τα «πάρτι» των πειρατών καλά κρατούν. Η σύλληψη επτά Σομαλών πειρατών από την ελληνική φρεγάτα «Ψαρά» ήταν η εξαίρεση του κανόνα.

Είναι πασιφανές ότι οι Σομαλοί ανακάλυψαν τρύπες στο διεθνές πλαίσιο που τους επιτρέπουν να γράφουν τον υπόλοιπο κόσμο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Αν τις ανακάλυψαν οι Σομαλοί πειρατές, είναι άραγε τόσο δύσκολο να τις κλείσουν οι υπόλοιπες χώρες των οποίων τα πλοία και τα πληρώματα υφίστανται αυτή την περιπέτεια;

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΟ, μόνο κατά το προηγούμενο έτος 2008, σημειώθηκαν παγκοσμίως 293 περιστατικά πειρατείας.

Από αυτά 49 κατέληξαν σε ομηρία και 889 ναυτικοί κρατήθηκαν. Επίσης 32 ναυτικοί τραυματίστηκαν, 11 σκοτώθηκαν και 21 αγνοούνται.

Από τα περιστατικά αυτά, 111 καταγράφηκαν στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής και του κόλπου του Άντεν, εκ των οποίων 40 κατέληξαν σε ομηρία. Στη συγκεκριμένη περιοχή η αύξηση των περιστατικών ανέρχεται σε 200% περίπου, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Όπως επεσήμανε ο Αν Παπαληγούρας στη σύσκεψη των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, «παρά το γεγονός ότι υπάρχει παρουσία ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, οι επιθέσεις σε πλοία συνεχίζονται. Από την έναρξη της επιχείρησης ΑΤΑΛΑΝΤΑ, στις 12/12/2008, έχουν σημειωθεί περίπου 50 επιθέσεις, από τις οποίες 11 κατέληξαν σε ομηρία. Σήμερα κρατούνται 9 πλοία με περίπου 153 ναυτικούς. Ιδιαίτερα σημειώνω ότι τρία πλοία κατελήφθησαν εντός του τρέχοντος μηνός».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «θα μπορούσαμε να εξετάσουμε αφ’ ενός τη διεύρυνση της εποπτευόμενης θαλάσσιας περιοχής και αφ’ ετέρου την ενδυνάμωση των επιχειρησιακών κανόνων εμπλοκής, χωρίς να παραβλέπεται η ανάγκη εγρήγορσης και συνεπούς ενημέρωσης των αρμοδίων κέντρων εκ μέρους των ναυτιλιακών φορέων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου