Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Η μεγάλη φυγή

Κύμα ρευστοποιήσεων πυροδότησαν χθες στις διεθνείς αγορές μετοχών τα νέα ανησυχητικά μηνύματα από το χρηματοοικονομικό κλάδο και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Το τελεσίγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης στις General Motors Corp και Chrysler LLC για πιο δραστικές κινήσεις προκειμένου να αποφύγουν τη χρεοκοπία και η δήλωση του Τίμοθι Γκάιτνερ ότι ορισμένες τράπεζες θα χρειαστούν «μεγάλα πακέτα βοήθειας», αλλά και η προειδοποίηση της Morgan Stanley ότι ο ισολογισμός των 15 μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 2 τρισ. δολάρια το 2009 ήταν αρκετά για να ανατρέψουν το θετικό κλίμα των προηγούμενων εβδομάδων. Ο δείκτης MSCI World Index, που παρακολουθεί την πορεία των μετοχών σε 23 ανεπτυγμένες οικονομίες, υποχώρησε 3,9%, στις 792,16 μονάδες.

Στη Νέα Υόρκη οι δείκτες Dow Jones [.DJI] Σχετικά άρθρα , S&P 500 και Nasdaq [.IXIC] Σχετικά άρθρα παρουσίαζαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης απώλειες περίπου 3% με το σύνολο σχεδόν των κλάδων να βρίσκονται στο κόκκινο. Η μετοχή της GM έκανε βουτιά 21%, οι τίτλοι των τραπεζών Bank of America και Citigroup είχαν απώλειες περίπου 10% και η μετοχή της JP Morgan υποχωρούσε περισσότερο από 5%. Ανάλογο ήταν το σκηνικό και στην Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 3,9%, στις 709,1 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου